måndag 30 maj 2011

Tema "Vatten"

Mitt temaarbete utspelas i år 3. Eleverna får i uppgift att mäta sin egen vattenförbrukning. Till sin hjälp har de följande tabell:

1 glas vatten  2 dl
1 portion spagetti 8 dl
1 portion köttfärssås 1 dl
Tvätta händerna i rinnande vatten  10 dl
Borsta tänderna i rinnande vatten  20 dl
Tvätta håret 200 dl
Duscha 500 dl
Spola toaletten  60 dl
Diska 300 dl
Tvätta i tvättmaskin 40 grader 750 dl

Först får eleverna göra en uppskattning av hur mycket vatten de tror att de förbrukar på en dag. Sen får de i hemläxa att bokföra allt de gör under en dag som innefattar vatten. Tillbaka i skolan arbetar eleverna parvis med att konstruera stapeldiagram på papper som synliggör varje elevs vattenkonsumtion. Eleverna får fundera över om det är bäst att använda deciliter eller liter som enhet.
När diagrammen är klara och vi diskuterat och analyserat presenterad data ska eleverna även få konstruera diagram i Excel. Klassen har tillgång till datorer och ska sitta parvis och arbeta.
I klassrummet har vi en Smartboard, vilket gör att jag kan ha genomgång av programmet Excel så att alla ser. Efter att jag visat de viktigaste funktionerna i programmet får eleverna göra sina egna tabeller och diagram. Under dessa lektionspass finns en extra lärare i klassrummet, väl insatt i Excel, så att vi är två stycken som kan handleda eleverna.

Exempel på tabell över vattenförbrukning under en dag för en elev:

Aktiviteter Vattenförbrukning i liter
1 glas vatten 2
1 portion spagetti  1
1 portion köttfärssås  0,2
Tvätta händerna i rinnande vatten 10
Borsta tänderna i rinnande vatten 1
Tvätta håret 20
Duscha 50
Spola toaletten 60
Diska 30
Tvätta i tvättmaskin 40 grader 0

Med given tabell kan diagrammet se ut såhär:


(I Excel kan man hålla pilen på varje stapel för att utläsa dess exakta värde, det går tyvärr inte på denna bild).
Vi diskuterar fördelar och nackdelar med att konstruera diagram för hand och i Excel.

För att jämföra alla elevers vattenförbrukning skapar vi en gemensam tabell och ett diagram som tydligt åskådliggör skillnader och likheter i förbrukning hos eleverna.

Vattenförbrukning under 1 dag, angivet i liter. 
Aktivitet Stina Pekka Åsa
1 glas vatten 1,2 1 1,4
1 portion spagetti  1 1 1
1 portion köttfärssås  0,2 0,2 0,2
Tvätta händerna i rinnande vatten 10 6 10
Borsta tänderna i rinnande vatten 1 4 4
Tvätta håret 20 20
Duscha 50 50 0
Spola toaletten 42 30 36
Diska 30 30
Tvätta i tvättmaskin 40 grader 0 75 0
   


Elevernas vattenförbrukning sätts i ett globalt  perspektiv och jämförs med vattenförbrukning i andra delar av världen. Eleverna får söka fakta på olika sajter på Internet. Det är viktigt att eleverna får en förståelse för att människors livsvillkor runt om i världen inte är desamma som våra. Jag delar med mig av mina erfarenheter av att leva i en by i Ghana utan rinnande vatten. Allt vatten man behövde använda fick hämtas i floden. (För att tvätta hår och kropp använde jag bara en spann på 10 liter). Om eleverna själva skulle bära allt sitt vatten, hur många spannar skulle de få bära? För att fördjupa insikten av hur mycket vatten som förbrukas under en dag gör vi en utflykt till närmaste vattendrag (hav, sjö eller å). Vi mäter upp spannar med vatten och fyller en uppblåsbar pool med en elevs totala vattenförbrukning. Kan man minska sin förbrukning? Hur? Vi diskuterar i klassen.


                                                                                 

1 kommentar:

  1. Tycker att det är jättebra saker du tar upp om att sätta in det i ett globalt perspektiv så att barnen tidigt får en förståelse för på hur olika villkor vi lever här i världen. Smart också att använda sig av en uppblåsbar pool för att visa hur mkt vatten de använder, det blir så verkligt och överskådligt då! Tycker också du hade gjort väldigt snygga och lättförståeliga diagram :)

    SvaraRadera